11.10.24
10.10.24
Saker
Derfor blir velferdsmiks viktig i 2025
Emma Egedal Nilsen er kommunikasjonsrådgiver i NHO Geneo.

Norge står ovenfor en demografisk krise. Allerede i 2030 vil det være flere eldre enn yngre. Det betyr mer press på våre felles velferdstjenester, og færre som er med på både spleiselaget som betaler og antall ansatte som kan jobbe i barnehager, sykehus og i eldreomsorgen.  

I 2025 er det kun fem år til vi møter de nye demografiske utfordringene. Det betyr at vi må ruste oss for det som kommer.  

Arbeidet vi gjør de neste fem årene vil bli avgjørende for å sikre at Norges velferdssamfunn fortsetter å være verdens beste. For å nå dette målet må vi ta vare på den suksessoppskriften velferdssamfunnet er bygget på – nemlig den unike velferdsmiksen mellom offentlige og private aktører.  

Monopol er sjeldent løsningen

Det offentlige er bærebjelken i det norske velferdsamfunnet. Slik har det vært og sånn skal det være. Samtidig har også Norge en lang tradisjon for at private aktører supplerer det offentlige velferdstilbudet. Det har brukere, pårørende og ansatte nytt godt av.

Monopol gir sjeldent de beste løsningene. Det gjelder generelt og det gjelder for velferdstjenestene våre. Ved å la private aktører supplere de offentlige sørger vi for velferdstjenester hvor ressursene utnyttes bedre, innovasjon får vokse frem og belastningen for helsepersonell reduseres.  

På den måten sikrer velferdsmiks at det ikke er postnummeret eller lønnen din som bestemmer hva slags velferdstjenester du har tilgang til.  

Samtidig skaper velferdsmiks en bedre arbeidshverdag og et mer fleksibelt arbeidsliv for alle som jobber i helse-, velferd- og oppvekstsektoren. Det er helt avgjørende for den enkelte arbeidstaker, men også for at samfunnet skal ha nok kvalifisert arbeidskraft til å løse våre viktigste oppgaver. For selv om vi sliter med å rekruttere nok dyktige fagfolk, så er en stor bekymring også at flere slutter i disse yrkene. Da må vi ha et dynamisk, attraktivt arbeidsmarked som folk ønsker å bli i.

Fortsetter etter videoen. 

Todelt helsevesen? Nei takk.

Ofte hører vi folk nevne private aktører og todelt helsevesen i samme åndedrag. Og det nevnes ofte med negativt fortegn. Da er det viktig å minne på om at innslaget av private aktører i offentlig finansierte velferdstjenester er den sikreste driveren mot et todelt helsevesen.  

De som har behov for hjelp, bør få den beste hjelpen. Enten det er av det offentlige eller private aktører. Hvis de private aktørene tas ut av den offentlige velferden, så er det kun de som har en tykk lommebok som kan kjøpe seg inn hos private. Velferdsmiks sikrer et likeverdig tilbud til alle – helt uavhengig av saldoen i banken. Det er viktig for å unngå et todelt helsevesen, og sikrer at alle i Norge får de velferdstjenestene de har både rett og krav på.

Det er nå vi må sette kursen for 2030

Allerede i dag opplever vi en dramatisk mangel på kvalifiserte arbeidstakere rundt om i landet. Det til tross for at Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til antall helsepersonell per pasient. Men det bildet kan bli utfordret når eldrebølgen for alvor slår inn, og vi i 2030 vil være flere eldre enn yngre..

Det vi gjør i dag, vil være avgjørende for hvordan velferdstjenestene kommer til å se ut i fremtiden. Vil vi fortsette å ha verdens beste velferdssamfunn, må vi hegne om det som har gjort den norske modellen så suksessrik. Der spiller velferdsmiks en nøkkelrolle.

Stortingsvalget 2025
Dette mener partiene om Velferdsmiks
Hva svarer partiene?