21.11.24
21.11.24
Møt menneskene
Fremtidens eldreomsorg er i bruk allerede i dag
Sykehjemsoverlege på Norlandia Oksenøya sykehjem, Remi Andersen, sammen med beboer Vesla på 105 år.

Et helt nytt type sykehjem skaper verdi og glede for både beboere og andre rundt dem. Dette er historien om Treklang og Norlandia Oksenøya sykehjem.  

– Av og til lengter jeg veldig, det gjør jeg. Men jeg har det jo godt her, og jeg har innsett for lengst at jeg ikke kan bo alene hjemme, sier Vesla. 105-åringen bor ved Oksenøya sykehjem, som representerer en helt ny type eldreomsorg.

– Det er en del av “Treklang”-konseptet i Bærum som kommunen er veldig stolt av, og hvor Norlandia er både stolt og takknemlig av å ha fått muligheten til å drifte sykehjemmet.

Det sier Mia Solberg, daglig leder ved Norlandia Oksenøya sykehjem. Hun forklarer at treklang- begrepet viser til at tre tilbud – sykehjem, skole og barnehage – alle er plassert kun en spasertur unna hverandre.

– Det er en ny måte å tenke på

Den unike tilnærmingen til eldreomsorg har gitt nye muligheter for både unge og gamle til å omgås.

– De kommer løpende inn, de minste fra barnehagen og barneskolen, inn i Sansehagen og spiser lunsjen sin. De eldre hører barnelyder og blir automatisk tiltrukket til å komme ut på verandaene og se hva som skjer, sier Solberg.

Det skaper liv og røre for alle beboerne på Norlandia Oksenøya sykehjem. Solberg forteller også at det er flere flerkulturelle barn med besteforeldre i andre land som får seg “bonusbesteforeldre” på sykehjemmet.  

– Det mest rørende er når de har blitt litt kjent med noen, så skriver de på et hjerte at “du er snill” eller “du har pen rullator,” også leverer de det som et personlig hjerte til den eldre. Det er en ny måte å tenke på, det er en ny måte å møte eldrebølgen på, sier hun.

Oksenøya setter med det ikke bare eldreomsorg, men samfunnsinkludering for både barn og eldre, i førersetet.  

Stor effekt av helhetlig tilnærming

Å tenke helhetlig rundt eldreomsorg på Oksenøya handler ikke bare om hvordan plasseringen av barnehager, skoler og sykehjem skaper gode møteplasser.  

– Inkludering og brukermedvirkning er noe vi setter høyt, sier Solberg.

Solberg forklarer at de hver uke planlegger aktiviteter sammen med hver beboers primærkontakt, i samråd med pårørende og beboeren selv. Det handler om å se hele mennesket.

– Jeg merker stor forskjell på beboernes helse når man vektlegger hele mennesket, sier Remi Andersen.  

Han er sykehjemsoverlege på Norlandia Oksenøya sykehjem. Andersen tror at nøkkelfaktoren til at så mange trives godt på Oksenøya er deres tilnærming til personsentrert omsorg– å bli kjent med personen man har foran seg, deres historier, drømmer og hva som har gitt deres hverdag mening og glede.

– Av og til lengter jeg veldig, det gjør jeg. Men jeg har det jo godt her, og jeg har innsett for lengst at jeg ikke kan bo alene hjemme, sier Vesla, beboer på Norlandia Oksenøya sykehjem.

Ved å fokusere på hele mennesket har Andersen kunnet kutte medisinbruk som har gitt negative konsekvenser, slik som søvnplager. Nettopp søvn mener han er en avgjørende faktor for å sikre mer energi og bedre appetitt i det daglige for beboerne.  

Ny teknologi gir nye muligheter

For å bedre søvnen har Oksenøya tatt i bruk teknologi fra et norsk selskap, Vitalthings, i form av en trådløs sensor som følger med på beboerne gjennom natta. Det gir god oversikt, og hjelper de ansatte med å sette inn tiltak dersom noe fremstår utenfor det vanlige. Andersen sier at teknologien har vært nyttig for å forbedre søvn og kutte medisinbruk. Det har blant annet ført til færre infeksjoner og mye mindre fall på sykehjemmet.

– Det blir jo en vinn-vinn-situasjon for beboeren, som får en bedre hverdag med mer energi, også blir det lettere for personalet som heller kan fokusere på aktiviteter og gode måltider heller enn tung pleietyngde, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

Andersen understreker at mennesker som flytter inn på sykehjem er i en sårbar fase av livet, hvor de blir nødt til å gi fra seg selvstendighet og forlate et hjem hvor man kanskje har tilbrakt største delen av livet sitt. Da er det avgjørende at beboerne må føle seg trygge på at de blir tatt godt vare på.  

– Min opplevelse er at vi får mye gode tilbakemeldinger om at de blir tatt veldig godt ivare på avdelingene her hos oss. Det syns jeg er veldig hyggelig å høre, og det gir motivasjon i den hverdagen man jobber i, sier Andersen.  

– Den sunne konkurransen gjør oss bare bedre

Solberg understreker at det gode samarbeidet med Bærum kommune har vært avgjørende for å skape den suksessen som Oksenøya har blitt.

– Jeg tror ikke kommunene eller de private klarer seg alene, jeg tror det er samarbeidet og den miksen som absolutt er sunt. Den sunne konkurransen gjør oss bare bedre, sier hun.

Slik er Oksenøya et eksempel på hvordan det offentlige og det private sammen kan skape de gode, innovative løsningene som skaper verdi for de det er viktigst for– nemlig brukerne.

– Brukerne her på Oksenøya sykehjem er mest opptatt av kvalitet. Jeg tror ikke de bryr seg så mye om det er privatdrevet– det er kvaliteten som teller høyest, sier Solberg.  

Stortingsvalget 2025
Dette mener partiene om Velferdsmiks
Hva svarer partiene?