Debatten om fritt behandlingsvalg florerer i pressen og sosiale medier. Høyresiden i politikken ønsker å beholde ordningen, mens venstresiden vil avvikle den. Men hva er egentlig fritt behandlingsvalg? Her får du en forklaring.
Ordningen fritt behandlingsvalg (FBV) ble innført i 2015 og innebærer at pasienter får mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling, både i det offentlige og blant godkjente private virksomheter, både ideelle og kommersielle bedrifter. Dette gjelder behandling innen spesialisthelsetjenesten (den delen av norsk helsevesen som har ansvar for somatiske og psykiatriske sykehus, andre institusjoner og ambulansetjeneste).
Dersom du velger behandling hos en privat aktør, blir det finansiert av det offentlige. Helfo (Helsedirektoratets ytre etat) er ansvarlig for å godkjenne og følge opp de private virksomhetene som ønsker å bli leverandører med godkjenning.
Det er særlig innen rus og psykiatri at ordningen er mye brukt. For at du skal kunne benytte deg av ordningen må du ha en rettighetsvurdering fra lege eller spesialist.
I 2021 var det litt over 21.000 pasienter som benyttet seg av fritt behandlingsvalg. Det er en økning på cirka 3.000 sammenlignet med 2020. I 2022 ligger det an til at rundt 30.000 får behandling gjennom ordningen.
Det er geografisk variasjon i bruk av fritt behandlingsvalg. De fleste som bruker ordningen tilhører Helse Sør-Øst, mens det er få pasienter fra Helse Midt-Norge og Helse Nord (Årsrapport for Fritt behandlingsvalg 2020, Helsedirektoratet).
Etter seks år i drift, ble fritt behandlingsvalg-ordningen evaluert (les hele evalueringen her).
Evalueringen viser blant annet at de som har benyttet seg av ordningen har fått kortere ventetider, og fritt behandlingsvalg har bidratt til økt valgfrihet og mangfold. Marius Erlandsen er en av de som har benyttet seg av ordningen. Han ble avhengig av medisinen som skulle hjelpe ham mot angst.
Regjeringen-Støre stadfestet i Hurdalsplattformen at de ville avvikle ordningen. Det skjer til tross for at det ikke er gjennomført noen konsekvensutredning av hvordan dette vil ramme behandlingstilbudet, pasientene og ansatte i bedriftene som leverer via ordningen. Regjeringen vil avvikle fritt behandlingsvalg 1. januar 2023 som betyr at 30.000 behandlinger skal «flyttes» til et allerede svært presset offentlig helsevesen. Dette betyr at mange pasienter mister en viktig pasientrettighet i Norge.
Saken skal behandles i Stortinget 8. desember.