Til Heimly kommer enslige mindreårige asylsøkere som har flyktet fra krig og konflikt og er helt alene i et fremmed land.
Heimly er et midlertidig mottakssenter på Finnsnes i Troms og Finnmark. Her akutt-innkvarteres ungdom mellom 15 og 18 år som kommer til Norge uten foreldre eller andre omsorgspersoner. Det er Aurora Omsorg, en nordnorsk leverandør av barnevern- og omsorgstjenester, som leverer tilbudet på Heimly på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI).
– Oppdraget er ivaretakelse, omsorg, trygghet, skolegang, fastlege, helseoppfølging og informasjonsmøter, forteller Helena Holmen, avdelingsleder for barnevern i Aurora Omsorg og inntil nylig mottaksleder for Heimly.
Oppdraget om å etablere mottakssenteret kom i mai 2022, først med tanke på en flyktningstrøm fra Ukraina.
– Men det viste seg at de aller fleste barna som kom fra Ukraina, hadde med seg en voksen. Derfor kom det ikke beboere til Heimly før i oktober.
Avtalen var på 25 plasser, men på Heimly bor det nå 35 ungdommer, etter at avtalen ble utvidet i desember.
– Kontrakten blir forlenget med 3-6 måneder, avhengig av situasjonen i verden og behovet her hjemme i Norge. Men vi har jevnt over stabilt og høyt belegg, forteller Holmen.
Aurora Omsorg legger vekt på lokal forankring ved å ansette ledere og ansatte med god fagkompetanse, lang erfaring fra fagfeltet og god lokalkunnskap. På mottakssenteret jobber personalet i såkalt «medleverturnus». Det betyr at de bor sammen med ungdommen på mottaket i flere døgn på rad, for så å ha ei uke fri.
– Dette har god effekt, det gir stabilitet og trygghet for ungdommene som bor her, og det gjør det også enklere for oss å rekruttere fagfolk med riktig kompetanse og erfaring med å jobbe med denne gruppen. Både fra lokalsamfunnet og folk som kommer langveisfra, forteller Holmen.
Selv om kontraktene fra UDI er korte, må Aurora Omsorg tenke langsiktig, både med tanke på drift og rekruttering.
– Det betyr at vi må fokusere på rekruttering og jobbe med å finne gode folk. Vi er konkurransedyktige på lønn, tilbyr spennende arbeidsoppgaver og har nærhet til ledelsen, noe som er viktig for dem som jobber her. Det er de verdiene vi har å bygge på.
Når man ansettes i Aurora Omsorg, ansettes man i selskapet, ikke en enkelt avdeling.
– Det er nøkkelen til å få dette til, tror Holmen.
Finnsnes er bysentrum i Senja kommune. Og selv om det er en liten by, har den mange gode fasiliteter.
– Heimly ligger sentralt plassert og med gåavstand til både skole, fritidstilbud og helsetilbud. Dette er også en sikkerhet for beboerne, å ha alle tilbud forholdsvis nært. Vi tror det er en nøkkel til at vi får til en såpass god drift.
Med 4000 innbyggere, er et asylmottak med 35 ungdommer så klart svært synlig i lokalsamfunnet. Men det er ikke noe problem, sier Holmen:
– Vi har god dialog med lokalsamfunnet og får bare positive tilbakemeldinger. Vi var også tidlig ute med å forklare hva som skulle komme og svare på spørsmål fra innbyggerne.
Finnsnes idrettslag organiserte er alternativt tilbud til beboerne på mottaket som ikke kunne spille på det vanlige laget, etter en forespørsel fra mottaket.
– De var veldig velvillige til å få til dette. Og med hjelp fra lokalsamfunnet, fikk vi også fotballsko, leggskinn, shortser og ryggsekker til ungdommene. Både til sommer- og vinterbruk. Omtenksomt og snilt, beskriver Holmen.
Aurora Omsorg eies av Aberia Norge AS. Aberia har eiere fra Nord-Norge og sterk tilknytning til landsdelen. I tillegg til mottaket på Finnsnes, har selskapet drift av særskilt bo- og omsorgsløsning (Særbol) for asylsøkere som har spesielle behov på Gratangen.
I tillegg har de barneverninstitusjoner i Bodø og Tromsø og bistår kommuner med kapasitet ut over det den de kan tilby på egen hånd. Innen barnevernområdet er etterspørselen stigende og Aurora Omsorg får ukentlig henvendelser fra kommuner over hele landet.
– Vi opplever at det er mye trøkk og mange som trenger plasseringer. Vi hører jo også historier om ungdommen med risikoatferd og rusproblemer som må innlosjeres på hotell på grunn av manglende tilbud.
Parallelt går debatten om hvorvidt private leverandører av helse- og velferdstjenester er bendelormer eller et viktig bidrag til det offentlige.
– De som kaller oss bendelorm har kanskje ikke kunnskap om hvordan vi jobber, spekulerer Holmen.
– Vi har aldri hatt ambisjon om å erstatte verken stat eller kommune, vi vil være et supplement. På grunn av måten vi er organisert på, kan vi snu oss rundt raskt og få til tilbud på kort tid når behovet er akutt. Og vi er på tilbudssiden overfor det offentlige når de ikke har kapasiteten selv.
Holmen registrerer at det foregår forsøk på å få private ut av helse- og velferdstjenester i det offentlige.
– Vi fokuserer på de rammeavtalene vi har i regionen, som for oss er et kvalitetsstempel. Det er strenge krav til ivaretakelse av disse gruppene og det er ikke alle som klarer å innfri dem. Så vil det alltid være sånn at det er noen saker vi får til, og noen som er mer krevende. Det gjelder både i det private og i det offentlige.
Helena Holmen beskriver Aurora Omsorg som en bedrift som ikke gir opp og som alltid tenker fremover.
Frykter dere for fremtiden?
– Med den kunnskapen vi sitter på, og det behovet som helt tydelig er der ute, er vi ikke så veldig bekymret.