5.8.24
8.8.23
Møt menneskene
Kjersti var på vei ut av fastlegeyrket. Så tok hun en telefon til Kry
– Det var ikke aktuelt å gå tilbake til den kommunale stillingen. Og jeg vurderte seriøst å gjøre noe helt annet. Men så tok jeg en telefon til Kry og forhørte meg om et samarbeid, sier Kjersti Eiklid Young.

Kry åpner sitt aller første helsesenter i Ålesund og håper det blir et lite bidrag til å sikre en bærekraftig fastlegeordning.

– Jeg har lyst å være fastlege, det er det jeg brenner for.

Det sier Kjersti Eiklid Young, som har jobbet som fastlege med en såkalt 8:2-avtale med Ålesund kommune siden 2010 og vært spesialist i allmennmedisin siden 2014.  

Gjennom en 8:2-avtale er legen selvstendig næringsdrivende og beholder egenandeler og refusjoner fra Helfo, og kommunen står for drift av senteret med utstyr og hjelpepersonell.

Men i fjor sommer fikk hun nok.

​​​– Det handlet først og fremst om driftsutfordringer. I tillegg var det lite tilrettelagt for teamarbeid og lite forutsigbarhet når det gjaldt ferieavvikling og annet fravær, for eksempel på grunn av sykdom. I fjor sommer opplevde jeg helt plutselig å sitte på kontoret alene, mens alle andre hadde tatt fri. Da tok jeg avgjørelsen om å gjøre noe annet, forteller hun.  

I januar tok hun permisjon fra jobben som fastlege og startet helprivat praksis. Da fikk hun for alvor smake på hvor mye arbeid det er å drive et legekontor og måtte ta en ny vurdering av veien videre.  

– Det var ikke aktuelt å gå tilbake til den kommunale stillingen. Og jeg vurderte seriøst å gjøre noe helt annet. Men så tok jeg en telefon til Kry og forhørte meg om et samarbeid, forteller hun.

Det ble starten på en spennende, men også tidkrevende og til tider utfordrende prosess, for både Kry og Young, med både kommunen og tillitsvalgte, samt legekolleger.

Fastlegeordning under press

Fastlegeordningen i Norge er selve ryggraden i den offentlige helsetjenesten og fungerer som både portåpner og portvokter inn mot spesialisthelsetjenesten. Men over år har fastlegeordningen vært under press. Årsakene er mange:  

Befolkningen blir eldre, og med et lengre liv, øker også sjansen for sykdommer. Antallet personer med livsstilssykdommer stiger, og vi har også flere kronikere og personer med sammensatte lidelser i befolkningen. Fastlegene har fått flere oppgaver og legevakt er en tilleggsbelastning pålagt de fleste.  

Summen av dette gjør fastlegeyrket lite attraktivt for unge leger som skal velge sin spesialisering. Stadig flere etablerte fastleger velger å slutte i yrket på grunn av totalbelastningen. Samtidig er snittalderen på norske fastleger over 50 år og en firedel nærmer seg pensjonsalder.    

Lanserer «Fastlegestøtte»

I Norge driver Kry i dag digi-fysiske allmennlegetjenester og en ​psykologtjeneste. Nå lanserer de et nytt konsept i porteføljen, «Fastlegestøtte», som har til mål å bidra til å gjøre den norske fastlegeordningen mer bærekraftig gjennom å tilby fastleger og/eller kommuner tre alternative samarbeidsmodeller:  

  • Full drift: Kry eier legesenteret og har driftsansvar og personalansvar for støttepersonell. Fastlegen leier plass og driver næringsvirksomhet.
  • Assistert drift: Kry tar over hele eller deler av driften ved fastlegekontoret, etter hvilket behov legesenteret har. Dette kan være knyttet til HR- og personalansvar, økonomi, helsesekretærfunksjonen, helsesekretær-funksjonen, og en digital legevikartjeneste for planlagt eller ikke-planlagt fravær.  
  • Digital vikar: Krys leger og helsesekretærer bistår legekontoret ved planlagt eller ikke-planlagt fravær med digitale vikarer.

Lange ventelister og rekrutteringstrøbbel

Fastlegedekningen i Ålesund kommune svinger, men det er i dag behov for flere hjemler. Mange av fastlegene har lange ventelister og de nye som kommer til, er ofte skeptiske til næringsdrift. Kommunen eier allerede tre legekontorer og er på vei til å ta over ett til.  

Krys nye helsesenter i Ålesund skal være både eid og driftet av Kry, men fastlegene som leier seg inn, skal være selvstendig næringsdrivende, som en privat 8.2-avtale.  

Her kommer Krys nye helsesenter i Ålesund.

Kjersti Eiklid Young er første lege som har tegnet leie- og driftskontrakt med Kry.  

– Rent økonomisk er det mer lukrativt å ha en avtale med kommunen, men det å gå på jobb og ha det bra er det viktigste for meg og noe som veier tyngre enn alt annet, sier hun.

Medisinsk direktør i Kry, Nina Wiggen, sier Young representerer stadig flere fastleger.  

– De brenner for yrket, men alle driftsoppgavene sliter på motivasjonen. Alternativet for mange er en 8.2-avtale med kommunen, men mange kommuner har verken ønske om eller ressurser til å drifte et legesenter på en god måte, sier Wiggen, som også er tidligere fastlege.

God dialog med kommunen

Fra dialogen mellom Kry og Young startet i januar, har det også vært tett dialog med kommunen.  

– Vi har hatt bred involvering underveis av administrasjonen og representanter fra fastlegene. Det er gjennomført møte med tillitsvalgt i Legeforeningen og med leder for Allmenlegeutvalget. Kry har vært deltagende i de fleste av disse møtene. Det er også sendt ut informasjon om Kry til alle fastlegene, sier Lisbeth Anita Løvoll, som er rådgiver for Fastlegeordningen i Ålesund kommune.

Ålesund kommune har i sin kommuneplan at de i minst mulig grad ønsker å drive legekontor selv. Kommunen gir et ekstratilskudd for å støtte opp under fastleger som velger næringsdrift.  

– Både legeforeningen og KS er tydelige på at det er den selvstendig næringsdrivende legen en tar utgangspunkt når det gjelder fastlegeordningen. Ålesund kommune har som de fleste byer en stor andel privatpraktiserende, og det er naturlig at en tar utgangspunkt i å forvalte denne videre på best mulig måte, forklarer Løvoll.

Ålesunds politiske ledelse består av en ordfører fra Arbeiderpartiet og en varaordfører fra Senterpartiet. Legeplan 2021-2025 ble politisk vedtatt i 2021.  

– For å være attraktive så må vi kunne tilby alle typer driftsformer, noe som gjør at vi både har fastlønnede kommunale leger, selvstendig næringsdrivende leger i kommunaldrevne kontor og helprivate kontor. Vi orienterer jevnlig til politisk om fastlegesituasjonen, og vi har også vært i Helse- og omsorgskomiteen og orientert om dialogen vi har med Kry, redegjør Løvoll.

Ser allerede en rekrutteringsgevinst

Målet til Kry er å på sikt få flere typer helsepersonell inn i helsehuset.  

– Målet er seks til åtte samlokaliserte leger, men vi har plass til flere. Ønsket er å samle en miks av både fastleger, fysioterapeuter, psykologer og annet helsepersonell under samme tak. Vi tror dette vil gi et godt faglig og sosialt arbeidsmiljø, sier Finnevolden.

– For ikke å snakke om det medisinskfaglige perspektivet, legger Wiggen til.

– Helsetjenester av høy kvalitet når pasientene trenger det. Og en arbeidsplass som gjør det mulig for legene å fokusere på å være lege, ikke alt mulig annet, ha forutsigbarhet når det gjelder ferier og ved fravær og – ikke minst – ha det bra på jobb, fortsetter hun.

01.09 åpner det nye legesenteret. Og kommunen har allerede lyst ut en ny nullhjemmel.

Nullhjemmel: Noen fastlegehjemler opprettes som null-lister, det betyr at det ikke tilhører noen pasienter til listen ved utlysning.

– Vi er allerede i dialog med interesserte søkere som kommer rett fra turnustjenesten, og som kanskje ellers ville valgt sykehus som arbeidssted, smiler Wiggen.

– I tillegg har vi ​rekruttert en erfaren helsesekretær, som kommer tilbake til yrket etter å ha jobbet i butikk i flere år, legger Finnevolden til.

De to peker på nye tall som viser at 17.000 sykepleiere har forlatt yrket og håper nye måter å organisere helsesektoren på kan få noen av dem tilbake.  

Innovasjon og digitalisering

Helsepersonellkommisjonen slår fast at andelen helsepersonell ikke kan øke i årene som kommer. Det blir færre ansatte per pasient og helsevesenet må endre måten vi jobber på for å møte fremtidens utfordringsbilde.  

– For å få til en bærekraftig fastlegetjeneste, er vi nødt til å tenke nytt. Vi må bruke helsepersonellet til det helsepersonell skal brukes til, og bruke støttepersonell til alt annet. Vi må sørge for å optimalisere ​​arbeidshverdagen, gjennom økt fokus på ledelse, struktur og organisering, og ta i bruk nye verktøy slik at arbeidsflyten blir bedre.  Og vi må digitalisere de oppgavene som kan digitaliseres, argumenterer Finnevolden og Wiggen.

​​​For eksempel skal telefonen bemannes av en «digital» sykepleier eller helsesekretær, som er trent til å gi råd.  

– Det vil sikre at de som trenger å komme til fastlegen får komme, mens de som kan få hjelp på et annet omsorgsnivå, kan få det, sier de.  

I dette arbeidet er det viktig at digitale verktøy brukes på riktig måte. Og selv om helsesenteret i Ålesund blir Krys aller første, bygges det på modeller fra mange års digital og medisinsk kompetanse, som er i utstrakt bruk i Sverige, Storbritannia og Frankrike.  

– Dette blir kjempekult, det er sånn vi kan utvikle oss og lære. Det å drifte et helt helsesenter for fastleger blir nytt for oss, men vi har omfattende erfaring med å drifte våre egne tverrfaglige klinikker fra før og vil bruke de erfaringene vi har fra de digitale vikartjenestene og andre deler av virksomheten, forteller Finnevolden.

Fra skepsis til tillit

Selv om kommunen har vært positive til etableringen, har Kry møtt skepsis blant andre fastleger i kommunen.  

Nina Wiggen har vært i Ålesund og informert om Kry og avtalene som er inngått.  

– Det har vært en lang prosess. Legestanden var veldig skeptiske, men vi opplever at skepsisen ikke er like stor lenger etter at vi viste alle kortene og ga innblikk i både avtaler, kontrakter og priser, forteller hun.

Også Kjersti Young har møtt en del motstand etter at planene ble kjent.  

– Men nå er mine legekolleger stort sett positive. Også de kommunalt ansatte legene anser dette som et godt tiltak for å sikre rekruttering.

Knut Egil Eik, fastlege og tillitsvalgt i Legeforeningen i Ålesund uttaler:  

– Dette er absolutt bra for kommunen og pasienter på kort sikt, som et avhjelpende tiltak – dersom det kan føre til at flere pasienter som i dag ikke har fastlege, kan få fastlege, og det avlaster en underdimensjonert kommunal administrasjon for fastlegene.

Han mener det også er bra å kunne sette inn videoleger ved akutt fravær, fordi det er bedre enn å skulle belage seg på en allerede tungt overbelastet kollega for å gi kollegial fraværsdekning. 

Eik har imidlertid noen betenkeligheter:  

– Et sentralbord i Oslo kjenner ikke pasientene lokalt, og blir et fall i kvalitet i den daglige triage-vurdering av pasientene. Det er også viktig at vi er våkne og motvirker på lang sikt at lister ikke blir ført opp med legesenter som eier. Vi vil ikke ha svensk modell eller listebaroner, sier han.

I dialog med flere fastlegekontor og kommuner

Parallelt med etableringen i Ålesund, er Kry i prosesser med flere andre fastlegekontor og kommuner om tilsvarende driftsavtaler.  

– Men dette er et saktegående arbeid for å skape tillit og vi vil bruke tiden det tar for å få folk til å forstå at dette er helt trygt.  

Det testes også ut samarbeid med enkeltlegekontor om Digital fastlegevikar og resepsjonist ved sårbarhet, sykdom eller andre behov.  

Kry er ikke den eneste aktøren innen drift av legetjenester.  

Hva skiller dere fra andre driftsselskaper?

– At vi er mer enn et driftsselskap. Vi har i ryggraden vår at vi skal drive kontinuerlig forbedringsarbeid og også bidra til pasientrettede oppgaver, med digitale legevikarer, sykepleiere og helsesekretærer.

Heier på fastlegeordningen

Det er allerede stor vekst i private allmennlegetjenester. Hvorfor vil dere inn i det offentlige?

– Fordi vi heier på fastlegeordningen og vil kjempe for at den skal bestå også for de kommende generasjonene.   Og vi tror ikke at løsningen på fastlegekrisen er økt vekst i private allmennlegetjenester. Som en ansvarlig aktør i det private helsemarkedet, tror vi at en del av løsningen kan være å avlaste fastlegene fra en del av «tidstyvene» ved legekontoret. Vi tror at den tradisjonelle måten å drive legekontor på, der man eier og drifter alt selv, gjør ting ekstra komplisert.  

Kjersti Eiklid Young gleder seg stort til å starte opp sin nye praksis. Hun vet ikke hvor hun hadde vært i dag dersom hun ikke hadde tatt den telefonen til Kry.  

– Det har jeg tenkt på mange ganger. Jeg hadde ikke gått tilbake til den kommunale stillingen, men antakelig sett meg om etter noe annet. Det hadde vært trist, for det er fastlege jeg har lyst å være og fastlegeyrket jeg brenner for, oppsummerer hun.  

Stortingsvalget 2025
Dette mener partiene om Velferdsmiks
Hva svarer partiene?