5.8.24
26.6.23
Saker
Skullerud Sportssenter: Livreddende og sosialt treningstilbud til godt voksne

Skrevet av Jon Skjævestad, overlege ved alderspsykiatrisk seksjon på OUS og preventiv geriater.

 Beklager sent svar. Vi er i Italia med 30 medlemmer på sykkelferie. Eldstemann er 77, og sykler på landeveissykkel!

Dette var starten på korrespondansen med Jorunn Foss, daglig leder ved Skullerud Sport Senter. Siden 2004 har de bygget opp et unikt privat treningstilbud for eldre – eller godt voksne, som de kaller dem. Målgruppen er 60 år og oppover, og de har virkelig lykkes: majoriteten av medlemmene er i denne alderskategorien, og på dagtid regjerer de eldre i det 4000 kvadratmeter store senteret. 650 er seniormedlemmer. 120 medlemmer er over 80 år, og 10 er over 90. Hver ukedag arrangeres 2-3 gruppetimer: GV-trening – et spesialtilbud tilrettelagt for godt voksne.

Helsepersonellkommisjonen konkluderer med følgende grunnpremiss i NOU 2023: 4, Tid for handling – personellet i en bærekraftig helse og omsorgstjeneste: Vi må akseptere færre ansatte per pasient i tiden fremover. Kommisjonen påpeker også at helsepersonell må brukes mer effektiv. Jeg mener det er smart å satse på økt samarbeid; både med ideelle-, frivillige- og private aktører. I tillegg vil riktig bruk av helseteknologi selvsagt bli viktig. Dette er den første artikkelen i en serie, hvor jeg ønsker å trekke frem ulike tilbud og samarbeidsprosjekter som peker fremover mot morgendagens helsevesen.

Forfalt under pandemien

På hjemmesiden deres står det at Skullerud Sport Senter er Norges fremste kompetansesenter for seniortrening. Jeg har hørt om dette tilbudet helt tilfeldig, en tidligere kollega og venn av meg har tipset meg om at hans mor på 84 år har funnet treningsgleden her.

Jeg har avtalt å delta på gruppetime fredag kl 10.15. Det første som møter meg i den store vestibylen, er en gjeng karer som sitter og drikker kaffe ved et langbord. De har nettopp gjennomført en økt i styrkerommet. Bak dem står et flygel. Senteret arrangerer konserter, i tillegg til flere årlige treningsturer i både inn- og utland. – For mange er den sosiale delen det viktigste. Vi merket veldig godt konsekvensene av lock-down-tiltakene under koronapandemien, forteller Jorunn. De opplevde da at flere av de eldre ikke bare forfalt fysisk, men de observerte også mentale forandringer, som redusert ordforråd. Hun er bekymret for planene om å innføre moms på trening på treningssentrene, og hvilke konsekvenser dette kan få dersom treningsabonnementene blir dyrere.

Balansetrening med 71 år gammel instruktør

Jorun leder meg inn i den luftige runde salen. Store vinduer gir naturlig belysning. Langs veggene henger en rekke romaskiner. Jorunns mann, Tore Foss (71), er flere ganger verdensmester i innendørsroing. Han startet senteret i 1980, og er også tidligere norgesmester på temposykkel. Han er i tillegg PT-utdannet, og i dag er han min gruppeinstruktør. Salen fylles gradvis opp av smilende eldre, de fleste kvinner. Ei dame i sin beste alder tar tak i meg og uttrykker spontant: Dette er livreddende trening! Jeg introduserer meg for gruppen, og så er økta i gang. Det er fokus på balanse, både statisk og dynamisk. I tillegg er det et viktig element av styrketrening. Jeg lar meg særlig imponere av kvinnen fremfor meg. Hun er 91 år, og har bedre balanse enn meg. Hun har trent på senteret i 30 år, tre økter i uka. Nå har hun redusert til to økter, fordi mannen har falt og pådratt seg brudd i nakken. De klarer seg uten offentlig hjelp, siden hun er så sprek.

Trenerne sluttet i protest

Etter gruppetimen får jeg en hyggelig prat med Jorunn og Tore. Jorunn forteller at satsningen startet med at hun kartla den demografiske sammensetningen i nærområdet tidlig på 2000-tallet. Hun oppdaget at en stor del av befolkningen var seksti pluss. På dette tidspunktet var satsingen på trening av eldre radikal. – Det ble ikke godt mottatt av mange av trenerne våre. Halvparten sluttet i protest! Med årene er forretningsidéen helt tydelig blitt en livstil for ekteparet, som stolte viser frem livsverket sitt.

I dag er Skullerud Sport Senter et klasseeksempel på hvordan et privat treningstilbud kan skape folkehelse, selv uten en eneste krone i offentlig støtte. Jeg håper de slipper å måtte innføre moms på treningstilbudet sitt, og at enten grønn resept på fysisk aktivitet eller andre former for offentlig tilskudd, kan gjøre trening på dette fantastiske senteret tilgjengelig for enda flere. Jorunn ønsker seg et samarbeid med bydelens frisklivssentral.

Bør inn nasjonale retningslinjer

Trening og regelmessig fysisk aktivitet er essensielt for eldres helse. Både som forebygging, prehabilitering (trening før planlagt kreftbehandling eller kirurgi), som behandling og rehabilitering. Det er like viktig for både somatisk og psykisk helse. Treningslegen Ole Petter Hjelle og Lars Lien, leder for Norsk psykiatrisk forening, mener fysisk aktivitet bør inn i de nye nasjonale retningslinjene for behandling og diagnostisering av depresjon. Mee Eline Eriksson er nylig tiltrådt som fagdirektør for forebyggende helse i NHO Geneo (landsforening for helse og velferdsnæringen). Hun har uttalte ambisjoner om å gjøre treningssenterbransjen til en enda viktigere aktør innenfor folkehelse, og ønsker å utvikle bedre samarbeid med relevante helseaktører.

Seniortilbudet på Skullerud Sport Senter bør være et eksempel til etterfølgelse. Dette er ikke bare livreddende trening for enkelte, senteret sparer trolig bydel Østensjø og det norske samfunnet for mangfoldige millioner i reduserte sykdomsrelaterte kostnader. Kanskje viktigst av alt – de godt voksne får et rikere sosialt liv. Nå ønsker Jorunn Foss seg et tett samarbeid med bydelens leger, Nav og frisklivssentral for å nå enda flere eldre til seniortilbudet.

Stortingsvalget 2025
Dette mener partiene om Velferdsmiks
Hva svarer partiene?